Son Yılın Gastronomi Trendleri

Günümüzde yeni lezzetlerin keşfi, sosyal medyanın hayatımıza olan etkisi, entegre lezzet anlayışının artması ve doğa ile olan ilişkimizin değişmesi beslenmemizi etkiliyor ve yemek tercihlerimiz kadar tüketim alışkanlıklarımızı da değiştiriyor. Doğaya saygının artması ile atıksız mutfak prensibi benimseniyor.

İklim krizi farkındalığının artışı, üretim ve tedarik zincirinde yaşanan sorunlar malzemeye verilen değerin artmasını sağlıyor. Atığı ve israfı azaltmaya yönelik çalışmalar hızlanıyor. Yaratılan farkındalık, hem restoranlarda hem de evlerimizde mutfaklarımızı etkiliyor. Sosyal medyada atıksız mutfak prensibi ile hazırlanan tarifler paylaşılıyor ve seviliyor. Herkesin dikkat ettiği atıksız mutfak prensibi ve atık yönetimi, hayatımızın bir parçası ve gerçeği haline gelmeye başlıyor.

 

Atıksız Mutfak Nedir?

İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi; atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrıştırılarak toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan adımlar atık yönetim felsefesi olarak tanımlanıyor. Atıksız mutfak felsefesi, ürün ambalajlarının sorumlu üretimi ve tüketimi, ileri dönüşüm ile geri kazandırılarak yeniden kullanımını da kapsıyor.

 

Bu felsefe ev ve profesyonel mutfaklarımızda ise daha geniş bir tanımlamaya sahip. Planlı sipariş verip veya satın alma yaparak, ilk alıp dolaba ilk koyduğumuzu ilk tüketerek, porsiyonlarımızı atık oluşmayacak ölçülerde hazırlayarak, ürünün tüm kısımlarını kullanarak, mevsiminde yerel tüketerek atık azaltıp atıksız mutfağı hedeflemeyi içerir.

Atıksız Mutfak Prensibi ile Hazırlanan Tarifler

Evde yemek hazırlarken kullandığınız sebze meyvelerin sap, çekirdek veya kabuk gibi kısımlarını değerlendirip atıksız mutfak prensibi ile tarif oluşturabilirsiniz. Bu, doğaya sağladığınız faydanın yanında lezzetli bir yemeği de masanızda sunmanıza olanak sağlar. Atıksız mutfak ile ilgili BigChefs’in uyguladığı çalışmalara “Sürdürülebilirlik” başlığımızdan ulaşabilirsiniz.

 

Atıksız ve Pratik Tarif, Kayseri Ekmek Mantısı
Tarif aslında çok basit, bayatlayan ekmeklerinizi parçalara ayırıp et suyunda veya sebze suyunda haşlayın. Hazırlayacağınız et suyunda, kullanmadığınız kemikleri değerlendirebilirsiniz. Biraz baharat takviyesi ile muhteşem olacaktır. Sebze suyunu ise kullanmadığınız sebze saplarından, çekirdeklerinden ve kabuklarından hazırlayabilirsiniz. Ve tabii sebze suyu da baharatlar ile desteklenmeli.

Ekmekleri et veya sebze suyunda haşlayıp süzdükten sonra, tereyağında kavurun.

Üzerine domates salçası veya domatesin atık kısmı olarak anılan çekirdekleri ile bir sos hazırlayın. Sosu tavada tereyağı, tuz ve baharatlar ile kolayca hazırlayabilirsiniz.

Tabağa ekmekleri alın, sarımsaklı yoğurdu ve domates sosunu üzerine ilave edin. Ve yemeğe hazır!

Kayseri’nin yerel yemeği olan ekmek mantısını, atıksız mutfak prensibine ve pratikliğe uyarladık. Atık olarak gördüğümüz kısımları her yemekte sos, baharat olarak da değerlendirebiliriz. Hem gastronomi trendlerini takip edip hem de sürdürülebilirliğe fayda sağlayabilirsiniz. Afiyetle!


 [EB1]Sürdürülebilirlik kategorisi sayfası linklenir.