Atıksız Mutfak ile Sürdürülebilir Bir Dünya

Dünyamızı daha sürdürülebilir bir hale getirmek, atık yönetimimizi bilinçli kontrol etmemiz ile başlıyor. Evler, restoranlar ve oteller gibi ürün akışının çok olduğu noktalarda özellikle mutfak kısmı fazlasıyla atık ürettiği için mutfağa dikkat çekiyoruz. Atıksız yaşam, aslında çok uğraş gerektiren ve zorlayıcı bir süreç değil. Her şey bizim kararlarımız ile başlıyor. Alışverişlerimizi planlı gerçekleştirmek, ambalajsız veya ambalajlı olsa bile geri ve ileri dönüşümünün sağlandığından emin olduğumuz ürünleri tercih etmek, en başta evimizde atıkları geri dönüşüm için ayırmak atıksız yaşamın ilk adımları oluyor.

Atıksız Yaşam

Atıksız yaşama evinizden ne kadar çöp çıktığına dikkat ederek başlayabilirsiniz. Çöp oranınız ürün alım oranınızla yüzde yüz bağlantılıdır. Sonrasında çöplerinizi azaltmaya yönelik ürün alımlarınızı kontrol edebilirsiniz. Alışkanlıklarınızı değiştirmek uzun sürebilir, bilinçli olarak hareket ederseniz atıklarınızın azaldığını görmek bu sürenin en büyük hediyesi olacaktır.

Atıksız yaşamın mutfak kısmında ise, evinizde yapabileceğiniz ürünleri tespit etmelisiniz. Mayonez, hardal, ekmek ve yoğurt gibi ürünleri mutfağınızda yapabilirsiniz. Kendinize el becerisi katmanızın yanı sıra dünyanın geleceği için de bir fayda sağlamak iyi hissettirecektir. Bunun yanında, atıksız mutfak prensibinin bir diğer uygulaması da atık olarak kabul ettiğimiz kısımları değerlendirmek. Bu konuda son yıllarda şefler, restoranlar ve büyük gıda zincirleri tarafından çeşitli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Şu zamana dek herkesin atık olarak gördüğü meyve-sebze kısımları ile tarifler hazırlanıyor. Örneğin, sebze kabuklarından cipsler ve baharatlar hazırlanıyor. Domates çekirdeğinin baş kahraman olduğu soslar ve yemekler hazırlanıyor. Bu kısımları değerlendirmek yeni bir lezzet kapısı açıyor ve gıdaya bakış açımızı da geliştirerek vizyon sağlıyor.

 

Türkiye’de Atık İstatistikleri

2020 senesinde TUİK’in yayınladığı oranlara göre, toplam 1.389 belediyenin 1.387'sinde atık hizmeti verildiği tespit edildi. Belediyelerde 32,3 milyon ton atık toplandı. Toplanan kişi başı günlük ortalama atık miktarı 1,13 kg olarak hesaplandı. Bu verilerin 2021 senesinde bazı kaynaklarda 104,8 milyona kadar çıktığı yazıyor. Görüyoruz ki atık oranı gün geçtikçe hızlı bir yükseliş ile artıyor.

 

BigChefs’in Atıksız Mutfak Çalışması, Yarının Mutfağı Menüsü

BigChefs olarak mutfaktaki stratejisini atıksızlık üzerine kuran ve bu konudaki çalışmalarını atıksız mutfak prensiplerini anlattığı kitabı “Uno Chef Senza Sprechi”de toplayan Tommaso Arrigoni ile beraber mutfakta hiçbir lezzetin hikayesi bitmesin diye sürdürülebilir bir projeye adım attık. Tommaso Arrigoni ve Mutfak Koordinatörümüz Murat Aslan ve ekibi, merkez mutfağımızda atıksız mutfak prensipleri üzerine çalışarak Yarının Mutfağı Menüsü’nü birlikte oluşturdu. Atıksız mutfak odağında hazırlanan menüde, yemekler ikili olarak eşleştirildi ve bir yemekten çıkan atık malzeme diğer yemeğin içerisinde ana ürün, garnitür ve baharat gibi farklı noktalarında kullanıldı. Tommaso Arrigoni ve mutfak ekibimizin vizyonu ile yaratılan bu menünün atıksız mutfak prensibinde misafirlerimizde yeni bir pencere açmasını arzu ediyoruz. Yarının Mutfağı Menüsü’nü Şubat ayının sonuna dek tüm BigChefs noktalarında deneyimleyebilirsiniz.